Intro

STUDIERICHTING PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS

De TranceArt Academie is door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) landelijk erkend als opleider van psychosociale zorgverleners in de complementaire zorg. In dat kader verzorgen wij de opleiding Psychosociale Basiskennis, kortweg PSBK genaamd. Deze opleiding is bedoeld voor therapeuten en zorg- en hulpverleners die in hun werk zich richten op psychosociale begeleiding en hulpverlening.

PSBK op HBO-niveau

Onze opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK):

 • bestaat uit modules, die meerdere keren per jaar worden gegeven. Je kunt dus zelf bepalen wanneer je aan de opleiding begint.
 • is geaccrediteerd door het CPION.
 • wordt gegeven op HBO- niveau.
 • Telt in totaal 34 EC’s
 • is bedoeld voor alle hulpverleners in de complementaire zorg, die de nadruk hebben liggen op psychosociale hulp- en dienstverlening en vergoed kunnen en willen worden door zorgverzekeraars.

Over het vakgebied

 • KWALITEITSBORGING COMPLEMENTAIRE ZORG

  In Nederland wordt de kwaliteit van de medische en geestelijke gezondheidszorg gecontroleerd door de overheid. De eisen die aan deze vorm van zorg worden gesteld, staan beschreven in de Wet BIG.

  OPLEIDINGSNIVEAU

  Echter, er bestaan ook verschillende zorg- en hulpverleners, die andere hulp bieden dan in de Wet BIG staat beschreven. Deze zorg wordt complementaire zorg genoemd.
  De kwaliteitsborging van de complementaire zorg ligt in principe bij de desbetreffende opleidingen, de beroepsverenigingen en de zorgverzekeraars.
  Zo stellen de beroepsverenigingen en zorgverzekeraars eisen aan het opleidingsniveau, de bij- en nascholing en de praktijkvoering van complementaire zorg- en hulpverleners. Wil een complementaire zorg- of hulpverlener zich kunnen inschrijven bij een beroepsvereniging en in aanmerking komen voor vergoedingen van zorgverzekeraars voor zijn of haar cliënten, dan moet hij of zij voldoen aan de gestelde eisen.

Inhoud van de opleiding(en)

INHOUD OPLEIDING

De door het CPION geaccrediteerde opleiding Psychologische Basiskennis bestaat uit 7 modules. Deze modules variëren van 1,5 lesdag tot maximaal 6 lesdagen. In totaal telt de opleiding 21,5 dag, inclusief het maken van toetsen.

Tijdens deze opleiding verdiepen we jouw psychosociale kennis dusdanig dat je voldoet aan de eisen van beroepsorganisaties en zorgverzekeraars, waardoor je erkend wordt en jouw cliënten vergoed worden via hun zorgverzekering.

De praktijk leert dat de opleiding Psychosociale Basiskennis aanvullend en verdiepend zijn voor studenten van onze beroepsopleidingen en deze studie uitstekend valt te combineren met deze opleidingen of het voeren van een eigen praktijk.

MODULES

De opleiding Psychosociale Basiskennis bestaat uit de volgende modules:

 • Psychologische Basiskennis
 • Communicatieve vaardigheden en Attitudevorming
 • Gezondheid & Maatschappij A
 • Gezondheid en Maatschappij B
 • Medische Achtergronden
 • Medische Basiskennis
 • Psychopathologie
BOEIENDE LESSEN

De inhoud van de modules van de opleiding Psychosociale Basiskennis is zeer praktijkgericht en biedt jou de praktische en therapeutische inzichten die nodig zijn om als volwaardig hulpverlener/therapeut te functioneren.
Onze lessen worden op een levendige en boeiende manier gegeven. Naast theorie, worden tijdens de lessen demo’s gegeven en wordt er onder meer gebruik gemaakt van films en Power Point presentaties. Daarnaast is er veel ruimte om de lesstof te integreren en te leren toepassen.

LITERATUUR

De praktische lessen worden ondersteund door middel van een hand outs, readers en boeken. De literatuurlijst van de opleiding Psychosociale Basiskennis hebben we op een zorgvuldige manier samengesteld, waardoor de inhoud naadloos aansluit op de lesstof. 

OPDRACHTEN

Om de lesstof goed te gaan beheersen, vragen we studenten meerdere opdrachten uit te voeren, variërend van praktische oefeningen onderling tijdens de les tot het schrijven van een paper. Dit hangt af van de betreffende module.  

OVERNACHTEN

Voor degenen die van ver komen en/of dat willen, bestaat de mogelijkheid tot overnachting in een tweepersoonskamer, inclusief douchegelegenheid en ontbijt voor € 30,- p.p.p.n. excl. 9% BTW.
Als je alleen op een kamer wilt slapen, dan betaal je daarvoor een toeslag.

Voor meer informatie en het boeken van een overnachting: Klik hier

Toelatingseisen

STUDIEPROGRAMMA

Tijdens het studieprogramma Psychosociale Basiskennis krijg je les van goed opgeleide professionals. Daardoor zijn we in staat de beste kwaliteit opleiding neer te zetten. Het studieprogramma is modulair opgezet, zodat je zelf kan beslissen, wanneer je welke module wilt volgen.

Studieprogramma

Nascholing

Door de beroepsverenigingen worden nascholingen jaarlijks verplicht.
Onderstaand vindt je de nascholingen welke door ons worden aangeboden.

Studiebelasting

STUDIEBELASTING

AANWEZIGHEID

Tijdens de opleiding Psychologische Basiskennis geldt een verplichte aanwezigheid van 80 procent.

LOSSE MODULES

De opleiding Psychosociale Basiskennis bestaat uit losse modules. Daardoor kun jij zelf bepalen wanneer jij een module wilt volgen. De modules worden in principe in de weekenden gegeven, waardoor jij het volgen van deze opleiding prima kan combineren met jouw werk als therapeut of anderszins.

Voor studenten van onze opleidingen Hypnose en Regressietherapeut en Natuurgeneeskundig Energetisch Therapeut geldt dat zijn in principe tot hun afstuderen hebben om de opleiding Psychosociale Basiskennis af te ronden.  Wel zijn zij verplicht om de module Medische Basiskennis in het eerste opleidingsjaar gehaald te hebben.

LITERATUUR

De lesstof wordt, afhankelijk van de module, ondersteund met hand outs, readers of literatuur die praktisch is geschreven en aansluit op de gegeven lesstof.

TOETSEN

Sommige modules worden afgesloten met een toets. Is dat het geval, dan wordt de toets op een datum gepland, zodat jij voldoende ruimte hebt om die voor te bereiden.

Lestijden

LESTIJDEN

De lessen vinden, afhankelijk van de betreffende module, plaats op:*

 • Vrijdagavond:    18.30 tot circa 22.00 uur
 • Zaterdag:            10.00 tot circa 17.00 uur
 • Zondag:              10.00 tot circa 17.00 uur

* Tenzij anders aangegeven in de roosters.

Docenten

Susanne Sauer

Susanne Sauer

Psychologische Basiskennis
Communicatieve vaardigheden
Medische Achtergronden
Psychopathologie
Gezondheid en Maatschappij B

Docenten

Arnold Vermeulen

Arnold Vermeulen

Gezondheid en Maatschappij A

Docenten

Monique Peperkamp

Monique Peperkamp

Meridianen
Medische Basiskennis

Docenten

Bianca Meijsen

Bianca Meijsen

Psychologische Bassiskennis

Doelgroep

DOELGROEP

De opleiding Psychosociale Basiskennis is bedoeld voor:

 • Complementaire zorg- of hulpverleners, die beschikken over diploma van een relevante, erkende beroepsopleiding in de alternatieve/complementaire zorg, maar (nog) niet beschikken over een diploma van een door het CPION of SNRO erkende opleiding Psychosociale Basiskennis op HBO- niveau. Door de erkende opleiding van De TranceArt Academie te volgen, kunnen zij ervoor zorgen dat hun cliënten vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars.
 • Studenten van De TranceArt Academie of  studenten van andere relevante erkende beroepsopleidingen in de alternatieve/complementaire zorg, die verplicht de opleiding Psychosociale Basiskennis moeten volgen, willen zij zich kunnen aansluiten bij een erkende beroepsvereniging. En tevens willen dat hun cliënten worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Toelatingseisen

TOELATINGSEISEN

Je kunt de opleiding PSBK volgen als je van plan bent een erkende opleiding op Psychosociaal gebied wilt gaan volgen, die al volgt of al afgestudeerd bent. 

In principe volg je de opleiding PSBK bij één opleidingsinstituut, in dit geval De TranceArt Academie. Als je voor alle 7 deelcertificaten hebt gehaald, vragen wij voor jou het officiële PSBK- certificaat aan bij het CPION. Het is dus niet mogelijk bij verschillende opleidingsinstituten deelcertificaten te halen. 

INVESTEER IN JEZELF

Je kunt de opleiding PSBK in één keer voldoen. Je bepaalt dan nog steeds zelf wanneer je welke module wilt volgen. Betaal je de opleiding in één keer dan ontvang je een korting.

TOTALE PAKKET
Normale prijs Jouw investering in jezelf Jouw korting
€ 2.424,- € 2.284,- € 150,-
Je kunt er ook voor kiezen om per module te betalen die je wilt volgen.
Per Module
Module   Jou investering in jezelf
Medische Achtergronden   € 166,-
Gezondheid en Maatschappij (A)   € 277,50
Gezondheid en Maatschappij (B)   € 277,50
Psychologische Basiskennis   € 222,-
Communicatie Vaardigheden en Attitudevorming   € 222,-
Psychopathologie & Psychofarmaca   € 550,-
Medische Basiskennis   € 719,-

 

NASCHOLING
Module   Jou investering in jezelf
Meridianen   € 280,-
AFTREKBAAR

Vaak is de bijdrage fiscaal aftrekbaar als scholingskosten. Informeer hiervoor bij de Belastingdienst.

 •   4 september 2021 10:00 – 17:00 klassikaal
    5 september 2021 10:00 – 17:00 klassikaal
    2 oktober 2021 10:00 – 17:00 klassikaal
    6 november 2021 10:00 – 17:00 klassikaal
  Schriftelijke toets NNTB 10:00 – 13:00 klasikaal
 •   29 april 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
 •   5 maart 2022 10:00 – 17:00 online
    6 maart 2022 10:00 – 17:00 online
 •   17 september 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
    01 oktober 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
    15 oktober 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
    6 november 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
    19 november 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
    03 december 2022 10:00 – 17:00 klasikaal
  Schriftelijke toets nntb 14:00 klasikaal
Hou me op de hoogte